Hartman neemt zelf weer de productie van kunststof- tuinstoelen ter hand. Aanleiding is een grote order van een Europese opdracht- gever die 110.000 ‘kuipjes’ heeft besteld. Rüstem Aydin, die veertien jaar geleden zijn baan bij Hartman verloor omdat kunststoftuinmeubelen uit de mode waren, keert terug om ‘een nieuw begin’ te maken.

Nieuw begin voor Hartman in Losser met kunststof tuinstoel

Rüstem Aydin (46) gaat weer tuinmeubelen produceren bij Hartman. En nog wel van kunststof. Zoals hij dat in de periode 1990-2005 ook deed in de fabriek van Hartman aan de Goolkatenweg in Enschede. Aan Aydins baan kwam destijds abrupt een eind met het faillissement van de tuinmeubelenfabrikant in 2005. Nu is Aydin vanwege zijn kennis van het productieproces weer teruggevraagd om de productie van de nieuwe kunststofcollectie van de grond te tillen. Het kunststoftuinmeubel verdween na de herstart onder de Enschedese zakenman Geert Steinmeijer in 2005 vrijwel volledig uit de collectie bij Hartman. Er was geen vraag meer naar. Tuinstoelen van hout en aluminium, in combinatie met wicker of polyetheen, waren destijds populair. En Hartman was juist omgevallen doordat het bedrijf te lang met kunststof was doorgegaan.

Maar twee jaar geleden probeerde Geert Steinmeijer het opnieuw met een kunststofstoel, die aan de overkant van de straat bij Keter (de vroegere TKF, zie kader) werd gemaakt. Deze design-tuinstoellijn ‘Sophie’ sloeg aan. “Met wat we nog moeten uitleveren, zijn er 250.000 van die designkuipjes (verkoopprijs 110-150 euro -red.) verkocht”, zegt Steinmeijer. Nadat een grote retailer een order voor 110.000 Sophie-kuipstoeltjes plaatste, besloot hij weer zelf te gaan produceren. “De opdracht is te groot om te kunnen uitbesteden. En ik verwacht dat kunststof weer helemaal terugkomt. Het zou wel eens zo kunnen zijn, dat onze omzet over vijf jaar weer voor de helft uit kunststoftuinmeubelen komt, waar dat tien jaar geleden nog maar 5 procent was.”

En dus moet Steinmeijer weer aan de bak. De Enschedeër leek af te bouwen nadat de verkoop van zijn bedrijven L. ten Cate in Geesteren (ondergoed) en Twentse Damast in Losser (bed- en decoratietextiel, dekbedden en huishoudtextiel). Maar Steinmeijer (64) gaat niet in de pensioenstand, hij stort zich vol overgave op het opzetten van de nieuwe productielijnen. “Het is niets voor mij om de hele dag thuis te zitten. Ik heb de laatste twee jaren veel tijd en energie gestoken in de oprichting van mijn kunstmuseum No Hero in Delden. Dat staat nu. Nu ga ik hier volop mee aan de slag.”

De kunststoftuinmeubelen worden gemaakt in een hal van Van Heek Textiles in Losser, een ander bedrijf van Steinmeijer. Hij beschikt daar op bedrijventerrein De Pol over een 8 hectare groot perceel, waarvan iets meer dan de helft is bebouwd. Er is inmiddels één spuitmachine geplaatst, binnenkort komt de tweede. Steinmeijer zegt na te denken over een derde en een vierde machine. “Er moet een nieuwe hal bijkomen, of we moeten de huidige uitbouwen. We beginnen hier met twintig man en dat aantal zal de komende jaren verdubbelen. In juli en augustus moeten we met drie ploegen in volcontinudienst draaien om die order op tijd te kunnen uitleveren.”

Dus Rüstem Aydin weet wat hem te doen staat. “Vroeger werkten we bij Hartman in Enschede in vier ploegen”, herinnert hij zich. “Na het faillissement in 2005 heb ik bij verschillende kunststofbedrijven gewerkt; bij Timmerije in Neede, bij Reobijn in Haaksbergen en bij HK Plastics in Almelo. Het is apart om nu weer bij Hartman terug te zijn. Ik zie het als een nieuw begin.” Ook Steinmeijer popelt. Hij zal komende jaren ‘tussen de 5 en 10 miljoen euro’ moeten investeren in de nieuwe kunststoffenfabriek in Losser. “Ik heb ook enkele oudgedienden van Hartman als adviseur teruggevraagd. Die mannen hebben zoveel verstand van kunststoffenproductie, dat ik gek zou zijn daar geen gebruik van te maken”, aldus de ondernemer.


Zetels

De Rore zitmeubelen fabriceert een ruim aanbod eigen lederen en stoffen salons. Zetels die qua afwerking en afmetingen perfect op uw wensen worden afgestemd. Daarnaast zijn we verdeler van topmerken zoals Leolux, Jori, Erpo en Durlet.

Natuzzi zetels

Ben jij benieuwd naar de collectie van Natuzzi zetels en salons? Kom dan langs in onze winkels in Denderhoutem. Wil je liever persoonlijk advies ontvangen omtrent zetels en salons van Natuzzi? Van een interieurarchitect die zich speciaal over jouw interieurwensen buigt? Reserveer snel jouw gratis adviseur. Bel naar 054 33 70 90.

 

Houten tuistoelen

Tuinmeubelen gezocht? Het brede E-woodproducts-gamma tuinmeubelen biedt exact wat u wenst. Een tuinmeubel kan dienen als versiering maar kan ook uit praktische overweging worden aangeschaft. Beide kan natuurlijk ook, daarvoor bent u bij ons aan het juiste adres. Onze producten worden aangeboden aan bedrijvenparticulierenscholen en publieke organisaties. Ons meest verkochte artikel zijn Picknicktafels